Onlangs zag ik weer een onderzoek voorbij komen over de mogelijke positieve effecten van voeding en supplementen op de achteruitgang van het zicht. Voor mijn gevoel leeft die overtuiging veel meer in andere landen dan hier. Van ouders uit de VS en Australië weet ik dat ze hun kinderen al van jongs af aan supplementen geven. Op aanraden van artsen. Hier heeft geen enkele arts mij daar al eens over aangesproken.

Ik geloof dat voeding, vitaminen en mineralen mogelijk een positief effect hebben op de achteruitgang van het zicht bij Retinitis Pigmentosa. Dat zal niet voor alle mensen met RP gelden, en de mate waarin zal afhangen van veel factoren. Maar als je de kans hebt om met de juiste voeding bij te dragen aan de kwaliteit van zicht, dan is dat belangrijk om te melden. Daarom wil ik er hier nog eens aandacht aan besteden.

Moet je nu direct gaan experimenteren met supplementen voor je kind? Nee, absoluut niet, raadpleeg altijd een arts. Je kun wel bepaalde voedingsmiddelen integreren in je dieet. Het gaat om: Vitamine A, Luteïne, Vitamine E, DHA, Taurine en Bètacaroteen. Deze stoffen vind je terug in tal van voedingsmiddelen, vooral in groenten, fruit en vette vis. Dat zijn voedingsmiddelen die eigenlijk sowieso thuis horen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voor iedereen.

Ik bescherm de ogen van Jackson tegen UV straling omdat dat wellicht schadelijk zou zijn, hij draagt daarom buiten een zonnebril. Waarom zou ik zijn ogen van binnenuit ook niet proberen te beschermen door ze zo gezond mogelijk te houden? Dus ik let op zijn voeding en sinds enkele tijd geef ik hem ook supplementen. Op aanraden van andere ouders, gebaseerd op onderzoeken zoals deze en met toestemming van de artsen. Ik probeer zoveel mogelijk van bovenstaande vitaminen in zijn dagelijks voedingspatroon te stoppen, aanvullend krijgt Jackson DHA Junior van Nordic Naturals en Eye Care Gummies van Mary Ruth’s. Deze laatste zijn jammer genoeg enkel in de VS en Canada leverbaar.

Ik ben niet naïef, ik weet dat dit zijn oogaandoening niet wegneemt. Maar als ik het proces van achteruitgang maar enigszins kan vertragen, dan vind ik het de moeite waard om te proberen, en om het hier te delen.