Ongeveer 15 jaar geleden reden wij voor het eerste Bergen binnen. Ik was toen al direct enthousiast, al kwam dat waarschijnlijk ook door de reden van ons bezoek. We hebben onze eerste hond Hooper, een dot van een Labrador, gehaald uit een nestje in Bergen. Sindsdien zijn we altijd terug blijven komen, omdat we inmiddels bevriend waren met de fokkers en omdat ik echt mijn hart verloor aan dit eigenzinnige en oh zo mooie dorp aan de Noord-Hollandse kust.

Maar jullie wilden tips. Heb ik. Bergen is van oudsher een kunstenaarsdorp, dat begrijp je zodra je er bent. De omgeving is zo mooi, de lommerrijke lanen, de unieke ligging tussen bos en duinen, op slechts 3 km van de zee, wat een bron van inspiratie. Er hangt ook een heerlijk bohemien sfeertje. Rondom de 15e-eeuwse Ruïnekerk vind je tal van restaurants en winkeltjes. Voor een ontbijt of brunch schuif je best aan bij ECHT. Geen bewerkt of gemaksvoedsel, alles vers en huisgemaakt. Restaurant Julie’s is kidsproof met een speelhoek en een kinderkaart, het ijsje mogen de kids zelf maken in de keuken (hoezo punten scoren). Snel iets lekkers mee voor onderweg of op het strand? Supermarkten Albert Heijn en Deen zijn 7 dagen per week open, en bij bakkerij Beerse kan ik de koolhydraten écht niet weerstaan. Op zaterdag is het trouwens weekmarkt rondom de Ruïnekerk, zeker een rondje doen als je er bent.

Shoppen kan je ook goed in Bergen, én de winkels zijn open op zondag. Camelot is een winkel met prachtige merken zoals Isabel Marant, Dries van Noten, Acne, Ganni. Prijzig maar de collectie is top. In het voormalige postkantoor vlakbij de kerk zit conceptstore PT Post. Lekker snuisteren tussen de boeken, meubels, kleding en accessoires. Nog een conceptstore waar het goed toeven is: Stadspaviljoen Noord en iets kleiner van opzet maar daarom niet minder leuk: Hemeltjelief. In de Jan Oldenburglaan zit Sissy Boy, met een flinke kinder afdeling. Voor de fans van Bobo Choses en Mini Rodini (me!) is er maar één adres: Lancelot4Kids. Er is ook veel aandacht voor interieur in Bergen. L’etoile heeft hele mooie woonaccessoires, de hippie nomad sfeer is er nooit ver weg. Op zoek naar een schapenvacht of andere dierenhuid? Heel veel keuze uit Nederlandse producten en goed advies bij ’T Schaap over de Dam – en terug.

Vanuit Bergen rijd je via een prachtige weg naar Bergen aan Zee, laat trouwens de auto beter staan en huur een fiets bij Busker fietsen. Als je houdt van mooie huizen kijken ben je in Bergen trouwens op de juiste plek, van typische Noord-Hollandse stolpboerderijen, moderne villa’s, eigenzinnige renovaties. Ik kijk er altijd mijn ogen uit. Het strand van Bergen aan Zee is lang en uitgestrekt. Er zijn verschillende strandtenten. Wij starten ’s ochtends vaak bij De Jongens, want al open vanaf 9 uur! Sfeer is relaxed, je bestelt je eigen eten en drinken aan de bar. In de winter zit je er binnen heerlijk bij het haardvuur. Ze hebben ook een surfschool, verhuren bedjes, parasols en windschermen. Naast De Jongens zit restaurant Hemingway, daar kan terecht voor een meer uitgebreide kaart.  Iets verderop zit Paviljoen NOORD, zowel met mooi als slecht weer is het uitzicht hier indrukwekkend. Hier kan je de hele dag doorbrengen, van ontbijt tot diner. Nog iets verder vind je Noorderlicht, de laatste vrijplaats van Bergen zoals ze het zelf noemen. Het strandpaviljoen is 700 meter van de noordafgang, je moet er dus even voor door het zand ploeteren maar dan heb je ook wat. Het eten is er green & happy, de zonsondergang die wij er laatst zagen was magisch en we waanden ons in Bali of Ibiza. Let op, Noorderlicht is in tegenstelling tot de andere strandtenten niet open tijdens de winter.

Om te slapen: iedereen lijkt wel iets te verhuren dus opties genoeg via airbnb en booking. Maar check ook eens de site van Natuurhuisje, daar vonden wij laatst een leuk huisje in het groen in Schoorl. Blooming is een heel fijn hotel in Bergen, zeker voor kinderen. Er is een binnenzwembad, leuke speelruimtes binnen en buiten. En dat ontbijt… Heb ook goede herinneringen aan een verblijf  In de Aap, een boutique Bed & Bergen. In Schoorl staan er ook hele mooie luxe vakantiehuisjes van Dutchen, nooit zelf gelogeerd maar de locatie is top.

Het natuurgebied De Schoorlse Duinen is sowieso prachtig. Het zijn de grootste en breedste duinen van Nederland, je vindt er heide-, naald- en loofbossen. Er zijn volop fiets- en wandelpaden. Het hele gebied nodigt uit om sportief bezig te zijn: lopen, fietsen, wandelen, surfen, yoga, paardrijden, het kan er allemaal. Het is echt heerlijk om er rond te dwalen en aan de zee te eindigen. Trouwens nog een tip als je de drukte van Bergen aan Zee wilt ontsnappen, rij naar Hargen aan Zee. Als je er door de duinen naartoe rijdt snap je wel waarom wij dit echt een ontdekking vonden. Er zit ook een fijne strandtent, voetjes in het zand en klaar.

Ben je een paar dagen in Bergen ga dan zeker een dagje naar Texel. Vanuit Bergen rijd je in 40 minuten naar de haven van Den Helder, dan is het nog 20 minuutjes met de veerboot. Voor kinderen altijd een belevenis! En Texel zelf is meer dan de moeite waard. Het is een prachtig eiland met uitgestrekte en vaak verlaten stranden. Onze eerste stop is altijd Strandpaviljoen Twaalf. En de schapenboerderij was ook een hit bij Jackson.

Bergen is een bestemming voor alle seizoenen. Wij kwamen er al hartje zomer en midden in de winter, de sfeer blijft voor mij een reden om terug te komen. De mensen zijn er hartelijk. Nergens ter wereld krijg ik zoveel goedemorgens toegewenst tijdens mijn hardlooprondje als in Bergen. Honden zijn (bijna) overal welkom, ook op het strand, buiten het seizoen gewoon los. Het unieke landschap van duinen en bossen is wat mij al die jaren geleden zo aantrok en wat mij nog steeds intens gelukkig maakt als ik er ben. Tot heel snel weer!