We zijn eruit. Gisteren de knoop doorgehakt, Jackson start na de kerstvakantie op zijn nieuwe basisschool. Opgelucht dat we de beslissing eindelijk gemaakt hebben, want dat sleepte al een paar maanden aan. Maar goed, we wilden de keuze ook weloverwogen maken en dat kost tijd.

Van speciaal naar regulier onderwijs

Hoe begin je daaraan? Je kind van speciaal onderwijs naar regulier. Ik vond en vind het nog steeds heel spannend. Toen we in mei het advies van Kentalis kregen om Jackson te laten doorstromen naar regulier hebben we 2 dingen gedaan. Scholen gezocht die in aanmerking kwamen en ik heb mijn netwerk om hulp gevraagd. Er stonden 4 scholen op onze radar. Voor de zomervakantie bezochten we er al 3. De Bolster in Sint-Michielsgestel is op papier eigenlijk de beste optie. Zij werken nauw samen met de school waar Jackson nu op zit, hebben meerdere dove en slechthorende kinderen op school. Er is daarom ook altijd en overal een tolk, ze voldoen eigenlijk aan alle voorwaarden. Maar het is wel in Sint-Michielsgestel. Dat is 50 km enkele reis. Dan zou Jackson iedere dag met een taxi naar school moeten. Los van de vermoeidheid, maakten wij ons zorgen over wat dat met zijn sociaal welzijn zou doen. Vriendjes maak je toch op de school. En bij elkaar gaan spelen is net iets gemakkelijker als je dichtbij elkaar woont. Ik zie hoe hij daar nu ook van geniet, als we playdates doen met kindjes uit zijn klas. Hoe ik dat zelf als kind ook leuk vond. Om die reden viel De Bolster eigenlijk al snel af, we wilden een goed alternatief dichter bij huis zoeken.

Van één school weten jullie al hoe dat verlopen is, dat lees je hier. Er bleven nog 2 scholen over, beide dorpsscholen met een kleinschalig karakter. De één wel beduidend kleiner dan de andere, met slechts 60 leerlingen. Dat sprak mij enorm aan, ik dacht hoe kleiner de school hoe beter! Op beide scholen werden we goed opgevangen, hadden we fijne gesprekken en troffen we teams die open stonden voor de komst van Jackson en zijn tolk. Wat een verademing na die vervelende ervaring van ervoor. En wat een luxe om uit 2 goede scholen te kunnen kiezen, dichtbij huis.

Hoe kies je de juiste school?

Maar hoe kies je dan dus de beste school voor je kind? Daarom ging ik ten rade bij veel mensen om me heen. Ik sprak af met moeders van dove of slechthorende kinderen, ik sprak met ouders van Usher kinderen, ik sprak erover met mijn vriendinnen en familie. Ik sprak met professionals, met tolken, met hulpverleners. Ik vroeg advies aan jullie, de mensen die Ushermom volgen en kreeg echt ontzettend veel nuttige info (waarvoor dank). Wat is belangrijk voor een kind met een hoorbeperking in de klas? Akoestiek, lichtinval, de grootte van de groep, samenstelling van de groep, type onderwijs, bereidwilligheid van de school om mee te denken, te denken in oplossingen ipv belemmeringen. Allemaal waar, en we hebben ze allemaal overlopen per school. We kwamen er niet uit. Want de ideale school bestaat niet. Ik kon wel blijven staren naar mijn excel sheet met voors en tegens per school (hij bestaat echt), na al het rationele was het tijd voor ons gevoel. Door al mijn ‘research’ was ik dat misschien wel een beetje uit het oog verloren, en het was iemand van jullie die me daar op wees.

We gingen op beide scholen meekijken in de kleuterklas. Even voelen en proeven hoe dat eigenlijk gaat. Proberen in te schatten in welke groep Jackson het beste past. Even kletsen met de juf en met de kinderen, wat is de dynamiek tussen hen? En toen was de beslissing eigenlijk heel snel gemaakt, want als je het voelt, dan voel je het. En als Jackson dat ook voelt, dan zit hij op de juiste plek.

In januari start Jackson op De Driespong in Chaam. De basisschool waar ik mijn beste vriendinnen vond, waar Willem zijn turbulente schoolcarrière begon. Waar Jackson, en zijn tolk, hartelijk welkom zijn en waar hij hopelijk 8 leuke leerzame jaren tegemoet gaat. Ik wil het team van Het Beekdal in Chaam bedanken voor hun hulp en inzet bij onze zoektocht. Ik wil iedereen die ik heb lastig gevallen met dit vraagstuk bedanken voor hun feedback. De school is gekozen, nu op zoek naar de tolk(en) voor in de klas! Wordt vervolgd…