Jackson is bijna 2,5 jaar, de leeftijd waarop kinderen in België naar school gaan. Zijn we écht al op dat punt beland? Ja dus. Time flies, fun, dat verhaal. Onderwijs voor je kind zoek je uiteraard zorgvuldig uit, maar als je een kind hebt met een handicap vraagt dat nog net iets meer aandacht. Er zijn kinderen met CI’s die regulier onderwijs volgen, er zijn er die speciaal onderwijs volgen. Ik zou de keuze het liefst aan Jackson zelf laten, maar ik denk dat zijn beslissingsbevoegdheid op dit moment nog niet helemaal op punt staat (ik ben 2 en ik zeg nee…). Dus moeten wij die beslissing voor hem maken, en dat vind ik best lastig.

Emotioneel en sociaal lijkt Jackson er wel klaar voor te zijn, maar of hij een grote klas met drukke kleuters aankan, en een schoolplein met gillende kinderen. Ik houd mijn hart vast. Hij gaat nu naar een onthaalmoeder en 1 ochtend in de week naar speciale opvang voor dove en slechthorende kindjes, hij is de dynamiek van een (kleine) groep kinderen dus wel gewend. Maar als het heel druk is, of er is een kindje dat (hard) huilt, dan zoekt hij wel de rust op. Als we hem op woensdag ophalen bij de speciale opvang is hij bekaf, hij slaapt meestal al voordat we thuis zijn. Het vraagt dus veel van hem.

Ik heb geen CI’s, ik weet niet hoe moeilijk het voor hem is. Mijn oren werken gewoon. Jackson hoort elektronisch, en moet heel hard zijn best doen om te luisteren en te begrijpen wat wij zeggen of van hem vragen. We ondersteunen zoveel mogelijk met gebarentaal, en dat is ook echt nodig als er ruis op de lijn zit. En op een school is er nogal veel ruis. Op een gewone school kunnen de juffen en meesters (meestal) geen gebarentaal. En er zijn minstens 28 andere kinderen in de klas die ook aandacht vragen.

Speciaal dovenonderwijs is een optie. Dan is Jackson niet de enige met CI’s, dan leert hij gebarentaal van professionals ipv zijn ouders die hun best doen maar wiens moedertaal het niet is. Speciaal onderwijs is jammer genoeg ver van huis, dat worden dus lange dagen, met een taxibusje heen en weer. Daar breekt mijn hart van. En daar vind ik Jackson ook nog veel te jong voor.

We zijn nu dus op school onderzoek. Ik denk (hoop) dat ik het wel zal aanvoelen als we op de juiste plek zijn. Een plek waar Jackson zich thuis voelt en waar hij zichzelf kan zijn, met die gekke dopjes op zijn hoofd. En als hij ouder is, mag hij echt zelf beslissen wat hij wil. Speciaal onderwijs of regulier met eventueel extra ondersteuning.

Ik veroordeel geen enkele ouder om de beslissing die zij maken voor hun doof kind op het gebied van onderwijs. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor onze kinderen toch? Ik ben wel heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips. Reageren en delen mag!